Nieuwsbrief Lente
Beste mensen, het is lente en dat wordt overal gevierd. Lente staat voor mij voor nieuwjaar, voor iets nieuws beginnen. In deze nieuwsbrief dus nieuwe zaken zoals de individuele inspiratiereis naar Cambodja. Lees je mee?

Kijk op www.commundo.nl voor uitgebreide informatie of bel 06-20000836 of mail info@commundo.nl


In deze nieuwsbrief
Noruz of Navruz

In veel landen in Oost Azie is Noroez of Navruz de belangrijkste dag van het jaar. Het wordt gevierd rondom 21 maart, voor ons het begin van de lente. Het is een 3000 jaar oud "nieuwjaarsfeest". Noroez betekent de terugkeer van de zon en van het licht. Het betekent een nieuw begin, net als het nieuwjaarsfeest op 1 januari in Europa. En net als hier de dag voor het nieuwjaarsfeest vaak wordt gebruikt om het afgelopen jaar te herdenken, wordt ook in die landen en daarbuiten de tijd voor Noroez gebruikt om te denken aan de overledenen. Noroez is daarom meer dan een nieuwjaarsfeest; het is ook een moment van loutering en verzoening, van dood en leven, en van de hoop op een nieuw begin en een beter leven.

Navruz in Tajikistan: "Houses are spring-cleaned and people dress up in their best clothes in preparation for the March 21-March 24 fesitval.During the three days of public holiday, traditional games are played by adults and children alike. For the grown-ups there is horseracing, wrestling, tug-of-war, arm-wrestling and buzkashi, a game played on horseback using the headless body of a goat.Traditionally, girls jump with skipping ropes and boys play jacks with animal bones known as bujulbozi.Each family sets a festive table known as dastarkhon, which must have seven dishes or items that begin with the letters ‘s’ and ‘sh’. In both Zoroastrianism and Islam, number seven is considered sacred.Central to the table is a highly symbolic dish know as sumalak. This sweet pudding, made from sprouted wheat, is prepared in a big pot the night before Navruz. People dance and sing together while making the dish".


Tajikistan is op de grote toeristenbeurs van Berlijn uitgeroepen tot topbestemming voor 2018. Dat kan ik mij voorstellen want dit gastvrije land is nog nauwelijks ontwikkeld voor toerisme en heeft zoveel te bieden.Daarom ben ik extra blij dat de groepsreis in mei doorgaat en dat we een fijne vrijwilliger hebben die 5 weken Engelse les gaat geven. Onze partner NUR (=zon) is naarstig op zoek naar een vrijwilliger die wil en kan helpen bij het schrijven van een subsieaanvraag/fondsen. Wil je deel uitmaken van de bijzondere cultuur van de Pamiri in Tajikistan, het land leren kennen en een zinvolle bijdrage leveren, neem dan beslist contact met mij op. Ik garandeer je dat het heel gaaf en onvergetelijk wordt.Supergave reis naar Cambodja die alles heeft

Soms heb je van die dromen die je wakker houden…… tot je ze uitvoert´

Zoals sommigen van jullie misschien nog weten, ik was in februari op bezoek bij Peterhans die een guesthouse is begonnen in Siem Reap, Cambodja. Natuurlijk ging het bij ons beiden kriebelen en we zijn nu zo ongelofelijk blij dat we samen een fantastische 14 daagse reis hebben opgezet die alle ingredienten heeft die wij belangrijk vinden in het leven: reizen, creativiteit, kunst, vrijwilligerswerk, cultuur, bezinning, sportiviteit, bewegen, betrokkenheid!Onder het motto "ontzorgen" kan jij instappen wanneer jij wil.
Om jouw reis nog extra verdieping te geven bied ik aan om met jou te bekijken of je een vraag of thema mee zou kunnen nemen op reis, zodat Cambodja je ook na terugkomst verder laat reizen.

Ik nodig je van harte uit om op zijn minst de reis te bekijken op de website van Inspiratiereizen.
Klik gewoon even....

De eerste boeker ontvangt 100 euro korting.Iets nieuws beginnen

Tsja iets nieuws beginnen. Dat klinkt alttijd lekker en we gaan vol goede moed aan de slag. Ik ook. En dan vallen we terug. Er is iets dat aandacht of zorg nodig heeft en daar ontfermen we ons vol liefde over. Herken je dat? Dat je in je comfort zone blijft. Dat je zucht niet zeuren, gewoon doorgaan, ik heb het toch goed, het is bijna meivakantie.
Begrijp me goed. Ik bedoel dit niet cynisch en ik ken het maar al te goed. En geloof me, ik ken het om vol bevlogenheid iets nieuws te beginnen en me daar dan soms eenzaam in te voelen of mijn ongeduldige kant speelt op en dan ga ik schreeuwen: "het wordt niets, moet ik het dan allemaal alleen doen, ik ga een baan zoeken". Gelukkig weet ik dat ik ook een andere kant heb en dat is die van de ondernemer die kansen ziet, weet door te zetten, mensen kan enthousiasmeren, vertrouwen heeft.

Wat mij dan zo enorm helpt is om aan de ene kant de natuur op te zoeken, creatief te zijn of te bewegen en te voelen welke antwoorden binnen stromen en aan de andere kant JUIST de ANDER op te zoeken. Dan heb ik nog niet REIZEN genoemd. Mijn elixer. Want hoewel mijn achteruin ook een geweldige plek is en ik enorm kan genieten van het eerste groen dat je nu ziet ontspruiten WEET ik dat ik echt verder kom als ik letterlijk afstand neem en op avontuur mag gaan. Dan, in alle eenvoud, raakt mijn hoofd leeg en komt mijn lijf tot rust en voltrekt zich het wonder van jong groen in mij. En kan ik het beste van mijzelf naar buiten brengen.

Misschien kan ik jou helpen of inspireren om iets nieuws te beginnen met:


Commundo | Windsteeg 4 | 3811 CS Amersfoort
http://www.commundo.nl | info@commundo.nl

Klik hier om u af te melden | Send a friend | Dit nieuwsbericht is verstuurd met Dzine Online